Sunday, April 7, 2019

Akutna limfocitna leukemija

Akutna limfocitna  leukemija je bolest koja se karakteriše prisustvom nezrelih i abnormalnih limfocita u krvi ili koštanoj srži. Mnogi je karakterišu i kao malignu bolest krvi.
Opis bolesti
Limfociti su ćelije koje proizvodi koštana srž i drugi delovi limfnog sistema i ušestvuju u borbi protiv infekcija u organizmu. Inače, koštana srž je sunđerasto tkivo koje se nalazi u dugim kostima i ona proizvodi osim limfocita i eritrocite (crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik do svih tkivnih struktura), leukocite (bela krvna zrnca, koja imaju odbrambenu ulogu) i trombocite (krvne pločice, koje učestvuju u zgrušavanju krvi). Limfociti se nalaze u bezbojnoj tečnosti, limfi, koja ispunjava limfne sudove i deo je limfnog sistema. Oni učestvuju u odbrambenoj funkciji organizma stvarajući antitela na sva strana tela uneta u organizam.
U toku akutne limfocitne leukemije limfociti ne sazrevaju do kraja i dolazi do njihove hiperprodukcije. Kod osoba kod kojih je prisutna ova maligna malformacija koštane srži dolazi do učestalih krvarenja, pada imunog sistema (učestale infekcije) i prisustvo anemije, što je posledica nemogućnosti proizvodnje normalnih krvnih ćelija. Ova bolest brzo napreduje, javlja se i kod dece i kod odraslih, pa je u zavisnosti od doba I lečenje specifično. Učestalost Akutna limfocitna leukemija odgovorna je za 80% akutnih leukemija kod dece, i najučestalija je u dobi između 3 i 7 godina. Ona se takođe javlja i kod odraslih osoba, gde obuhvata 20% svih leukemija. Učestalost pojave leukemije je 6 bolesnika u populaciji od 100 000 ljudi.
Faktori rizika
Stručnjaci smatraju da za većinu slučajeva akutne limfocitne leukemije ne postoji jasan uzrok nastanka. Međutim smatra se da zračenje, neki otrovi poput benzena, i pojedine kancerogene supstance doprinose razvoju leukemije. Kao i kod većine malignih bolesti bitan faktor nastanka boleti je i genetika.
Simptomi
Početak bolesti je obično nagao. Simptomi i znaci bolesti nastaju kao posledica zamene normalnih krvnih ćelija malignim ćelijama iz koštane srži. Usled proizvodnje nefunkcionalnih crvenih krvnih zrnaca nastaje anemija, koja može biti različitog intenziteta i manifestuje se kao slabost, malaksalost, vrtoglavica i bledilo kože. Bolest kod dece često počinje bolovima u zglobovima i kostima. Nemogućnost proizvodnje normalnih belih krvnih zrnaca dovodi do sklonosti ka infekcijama koje mogu biti na koži, plućima ili može da postoji sepsa. Povišena temperatura i znojenje mogu biti izazvani samom bolešću. Krvarenja nastaju zbog smanjenog broja normalnih krvnih pločica i manifestuju se na koži u vidu modrica ili krvarenjem iz sluzokože. Akutnu limfocitnu leukemiju je obično teško dijagnostikovati jer su prvi simmptomi nespecifični, svojstveni mnogim drugim oboljenjima, poput gripa, i različitih infekcija.
Laboratorijski nalaz
U perifemoj krvi nalazi se anemija, granulocitopenija i trombocitopenija. Broj leukocita može biti normalan, smanjen ili povećan. U odraslih bolesnika broj leukocita je visok.
Lečenje
Kod dece između 3 - 10. godine života prognoza je dobra jer se u preko 50% bolesnika postiže izlečenje hemioterapijom i transplantacijom kostne srži. Hemoterapija se tipično sastoji od kombinacije 3 do 8 lekova. Kod 70 - 80% odraslih postiže se remisija, koja prosečno traje oko 18 meseci, a zatim nastaju recidivi bolesti koje je sve teže lečiti, jer se remisije teže postižu i kraće traju. Oko 20 - 30% odraslih bolesnika preživi 5 godina. Bolesnici umiru zbog napredovanja leukemije, infekcije, krvarenja ili drugih komplikacija. Na prognozu bolesti utiče životno doba bolesnika. Transplantacija koštane srži nakon hemoterapije visokim dozama jedini je izbor lečenja za slučajeve kad dolazi do recidiva ili kad oni ne reaguju na druga lečenja.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...