Sunday, April 14, 2019

Žuta groznica (febris flava)

Uzrok nastanka
Uzročnik žute groznice je arbovirus koji pripada familiji Flavivirusa a rodu Flaviviradae. Bolest je antropozoonoza. Rezervoar virusa su majmuni među kojima se bolest širi ujedom prašumskih komaraca. Kada komarac prenese infekciju na čoveka onda zaražena osoba može da bude izvor za druge ljude među kojima se prenosi takođe komarcem.

Klinička slika
Nakon inkubacije od 3-6 dana. Bolest počinje naglo skokom temperature, jakom glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima. Bolesnik je pletoričan u licu, injiciranih konjuktiva, izrazito adinamičan. Oseća mučninu, povraća želudačni sok. Oko trećeg dana temperatura pada. U težim slučajevima temperatura ponovo raste, javljaju se znaci hemoragijskog sindroma sa krvarenjem  iz digestivnog trakta u vidu povraćanja krvi, krvavih stolica, krvarenja iz nosa, desnih i prisustvo krvi u mokraći. Zbog nekrotičnog oštećenja jetre nastaje ikterus(žuta prebojenost kože), a kao posledica lezije bubrega albuminutija i azotemija. Bolesnik umire od iskrvavljenosti u toksemiji. Smrtnost od ove bolesti iznosi od 10%-60%.

Dijagnoza
Za dijagnozu je od velike važnosti podatak o boravku u endemskim krajevima.

Lečenje
Terapija je simptomatska. Profilaksa se sprovodi imunizacijom sa oslabljenim virusom. Imunitet posle preležane bolesti je trajan.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...