Sunday, April 7, 2019

Hočkinov limfom (morbus hodgkin)

Hodgkinov limfom (HL) je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem karakterističnih ćelija poznatih kao Reed - Sternbergove ćelije, što dovodi do bezbolnog progresivnog uvećanja limfnog tkiva (najčešće limfnih žlezda).

Učestalost
Limfomi čine između 3 i 6% svih malignih tumora. Zajedno sa akutnom limfoblastnom i hroničnom limfocitnom leukemijom čine grupu limfoproliferativnih oboljenja. Stopa učestalosti na 100 000 iznosi 3,3 za muškarce i 2,3 za žene. Najčešće se pojavljuje oko 28. ili 60. godine života. 




Uzrok nastanka

Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Pretpostavlja se da bolest nastaje u korelaciji naslednog faktora i faktora spoljne sredine.




Simptomi
Dominantan znak u kliničkoj slici su prisutni uvećani limfni čvorovi bez simptoma. Većina bolesnika ima povećane vratne limfne čvorove, te limfne čvorove medijastinuma što može uzrokovati kašalj. U zavisnosti od napredka bolesti mogu se javiti i drugi simptomi poput, povišene telesne temperature, noćnog znojenja, gubitka telesne težine i jedan vrlo specifičan simptom, a to je svrab.




Dijagnoza
Kompjuterizovana tomograflja trbuha prikazuje veličinu svih žlezda, kao i stanje organa u abdomenu. Nukleama magnentna rezonanca je osetljivija od kompjuterizovane tomograflje, dobija se više detalja o žlezdama i organima i svakako je manje šteta jer nema zračenja organizma. Laboratorijska ispitivanja obuhvataju ispitivanje krvne slike i utvrđivanje promena u njoj. Takođe je neophodno histološko ispitivanje kostne srži radi potvrđivanja ili isključivanja postojanja HL. To se postiže biopsijom kostne srži iz obe cristae illiacae.  Radioizotopska ispitivanja rade se kada se sumnja da postoje promene na koštanom sistemu, slezini i jetri.




Lečenje
U zavisnosti od kliničkog stadijuma i patohistološkog tipa, tok bolesti može da bude različit. Hočkinov limfom je izlečiv radioterapijom, kombinovanom hemoterapijom ili kombinacijom i jednog i drugog u 50-80% slučajeva. Uobičajno je da se stadijumi I i II tretiraju radioterapijom, a stadijumi III i IV primaju hemoterapiju, ali u zavisnosti od slučaja može se primeniti i kombinacija radio i hemoterapije.
Kao značajni prognostički faktori u HL navode se klnički stadijum, pol, godine, postojanje velike tumorske mase. Zapaženo je da znatno bolju prognozu imaju bolesnici u ranim kliničkim stadijumima (I-II A), osobe ženskog pola, osobe mlađe od 30 godina, kao i bolesnici koji nemaju veliku tumorsku masu. S obzirom daje u bolesnika sa HL poremećen ćelijski imunitet, ovi bolesnici češće obolevaju od tuberkuloze, različitih oportunističkih infekcija i drugih bolesti koje su uslovljene ovim promenama.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...