Saturday, April 13, 2019

Iritabilna mokraćna bešika

Ponekada iritacija i inflamacija uretre traju nedeljama ili mesecima. Kod nekih žena ovaj problem je prilično čest. Ponekada je uzrok infekcija, ali često je prouzrokovač nejasan, iako se čini da je mokraćna bešika hronično inficirana. Poremećaj nije opasan, mada je veoma neprijatan. Trebalo bi ga razlikovati od inflamirane mokraćne bešike.

Simptomi i znaci
Nelagodnost tokom mokrenja koja traje i često se “navraća” (recidivira), nagla i ponekad nekontrolisana potreba za mokrenjem
Učestalo mokrenje, naročito tokom noći
Dijagnoza
Trebalo bi poslati uzorak urina na laboratorijsku analizu. Takođe, trebalo bi napraviti i rendgenski snimak tokom uriniranja (cistogram pražnjenja). Još jedna mogućnost za postavljanje dijagnoza je cistoskopija, procedura kod koje se u mokraćnu bešiku, kroz uretru uvodi osvetljen instrument.

Lečenje
Medikamenti - Za lečenje infekcije koriste se antibiotici. Lekovi kao što su imipramin ili blokatori kalcijumskih kanala, koriste se za relaksaciju mišića koji dovode do kontrakcije mokraćne bešike. Ostali medikamenti mogu smanjiti aktivnost nervnih završetaka koji kontrolišu kontrakciju. 
Samopomoć - Obično se savetuje vežbanje i jačanje mišića mokraćne bešike tako što se tokom mokrenja zadržava mokraća što je duže moguće.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...