Sunday, April 14, 2019

Denga groznica

Denga je akutno infektivno oboljenje iz grupe hemoragijskih groznica koje se karakteriše bifazičnom temperaturom praćenom artralgičnim i hemoragijskim sindromom.

Uzrok nastanka

Uzročnik je arbo virus iz roda Flavivirusa, familija Flavivirade. Bolest je rasprostranjena u tropskim suptropskim krajevima Amerike, Azije i Australije. Izvor bolesti je obolela osoba, dok u džunglama to može biti majmun. Bolest prenosi ženka komarca Aedes aegypti.

Klinička slika

Nakon inkubacije od 5-8 dana bolest počinje naglo skokom temperature i algičkim simptomima (glavobolja, bolovi u dugim kostima, bolovi u slabinama, zglobovima). Glavobolja je supraorbitalna pojačava se pri pokretima očnih jabučica. Zbog bolova u slabinama bolesnik ima prinudni položaj. Od 3-4 dana javlja se makulopapulorni ili skarlatiniformni raš koji može biti petehijalan kao i uvećanje limfnih žlezdi. Konjunktive su upaljene a supraorbitalno izražen edem. Temperatura pada posle 5-7 dana a često je bifazična. Bolest prati trombocitopenija i leukopenija.

Komplikacije

Komplikacije se mogu javiti u vidu encefalopatija i miokarditisa.

Lečenje

Terapija je simptomatska i suportivna.  

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...