Sunday, April 14, 2019

Rubela

Uzrok nastanka

Izazivač rubele je virus koji pripada RNK virusima, familiji Togavirida. Prirodni rezervoar infekcije je čovek. Izvor infekcije je nazofaringealni sekret osobe u poslednjoj trećini inkubacije. Smatra se da je čovek-bolesnik infektivan 5 dana pre pojave ospe i 5 dana nakon prestanka ospe.
 
Učestalost

Obolevaju uglavnom deca u ranom školskom i predškolskom uzrastu. Maksimum obolevanja je u proleće. Put prenošenja je kapljični i prenosi se samo u uslovima bliskog kontakta.

Klinička slika

Klinička slika je blaga i nespecifična, i kao kod ostalih osipnih groznica prolazi kroz tri stadijuma:
-Kataralni stadijum-
Nakon inkubacionog perioda od oko 14 dana javlja se kataralni stadijum bolesti. On traje 1-2 dana, počinje sa blagim porastom temperature i diskretnim znacima zapaljenja gornjih respiratornih puteva. Prisutno je uvećanje potiljačnih limfnih žlezdi. U ovom stadijumu mogu se javiti konjunktivitis, rinitis i tonzilitis. Najčešće ovaj stadijum je slabo izražen da ostaje i nezapažen.
-Osipni stadijum-

Ovaj stadijum se nastavlja na predhodni postepeno. Temperatura je u porastu, a simptomi  iz predhodnog stadijuma se pojačavaju. Markantan znak je ospa. Ona se javlja prvo na licu i širi prema ostalim delovima tela. Ospa nije praćena subjektivnim smetnjama. Povlači se istim redosledom kojim je izbijala, a nakon povlačenja ne ostavlja nikakve promene na koži. U ovom stadijumu nalazi se još i crvenilo ždrela. Uvećanje limfnih žlezda na vratu, pazuhu, preponama, a najznačajnije je uvećanje limfnih žlezda na potiljku. Prisutno je uvećanje slezine. Ovaj stadijum može trajati 3-4 dana, ali može i duže pogotovu kod odraslih kada je prisutna malaksalost  i bolovi u zglobovima i mišićima.
-Stadijum rekonvalescencije-

Karakteriše se postepenim padom temperature, povlačenjem ospe i isčezavanjem ostalih simptoma predhodnog stadijuma. Održava se limfadenopatija, ali žlezde više nisu bolne, postepeno se smanjuju ponekad i do tri nedelje.

Dijagnoza

Dijagnoza rubele se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških analiza.

Lečenje

Terapija rubele nije potrebna. U izuzetnim slučajevima primenjuju se aspirin ili ostali nesteroidni anti-inflamatorni preparati zbog prisutne artralgije.

Prevencija

Zaštita od rubeole se sprovodi vakcinacijom.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...