Sunday, April 28, 2019

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Uzrok nastanka

Oboljenje je virusne prirode-Molluscum contagiosum virus (MCV) iz grupe DNK pox virusa, izrazito epidermotropan. Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili preko odeće i predmeta za ličnu higijenu. Inkubacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci.

Učestalost

Najčešće se javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta, retko pre prve godine života i kod osoba na imunosupresivnoj terapiji.

Klinička slika

Najčešće su promene lokalizovane na koži lica, genitalijama i pregibima u vidu pojedinačnih ili grupisanih poluloptastih tvorevina nežnog perlastog izgleda sa diskretnim udubljenjem u centru. Najčešće su asimptomatske, mada u slučaju sekundarne bakterijske infekcije jako svrbe, a češanjem se obično promene dalje rasejavaju (autoinokulacija). Najčešće se to dešava kod dece atopičara (tzv.Eczema molluscatum).
Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze je sasvim dovoljan izgled i lokalizacija promena kao i to da se pritiskom na promene istiskuje beličasta sirasta masa. Moguće je naravno mikroskopski dokazati  mnogobrojna moluskum telašca koja su zapravo virusom transformisane ćelije epiderma.
Lečenje

Moguća je spontana regresija (posle 6 meseci), ali i rasejavanje postojećih promena. Najbolji rezultati se postižu mehaničkim uklanjanjem promena: iglom, skalpelom, kiretom, a zatim nastale erozije premazati jodom. Može se primeniti i krioterapija, terapija radiotalasima. Nakon završetka terapije potrebne su kontrole zbog moguće  pojave novih promena. 

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...