Sunday, April 7, 2019

Divertikularna bolest debelog creva

Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crevu nastaju proširenja crevne sluzokože,  koja se nazivaju divertikulumi. Divertikulumi nastaju na mestu prolaska krvnih sudova kroz mišićni sloj, a ako se upale, to stanje je poznato kao divertikulitis.
Divertikulumi debelog creva su vrlo česta pojava, naročito kod osoba starijih od 60 godina. Otkriva se samo oko 20% slučajeva, a oko 4% se ispoljava simptomima.
Najčešća je multipla divertikuloza debelog creva. Vlaknaste supstance u ishrani (celuloza i sl.) smanjuju pritisak u debelom crevu (koji pogoduje nastanku ovog oboljenja) i njihova nedovoljna zastupljenost mogući je pomažući faktor za nastanak divertikuloze.

KIinička slika
Glavni simptom je bol ili kolika u donjem delu trbuha, posebno levom, koji pogoršavaju obroci, a donekle olakšava defekacija. Kontinuirane epizode mogu trajati nedeljama ili mesecima. Česte su promene u pražnjenju creva, zatvor (mada se može javiti i proliv) i nadimanje. Divertikulitis je najčešća komplikacija divertikuloze debelog creva i karakterišu ga bol, temperatura i nadimanje trbuha. Krvarenje, obično kod starijih osoba, nastaje naglo, po pravilu je masivno, bezbolno, intermitentno (povremeno) ili kontinuirano u toku nekoliko dana i prestaje spontano u oko 80% slučajeva.

Dijagnoza
Postavlja se irigografski (rentgensko snimanje uz korišćenje kontrasta). Sedimentacija i kompletna krvna slika su normalni u nekomplikovanoj divertikulozi. Kolonoskopija (uvođenje posebnog instrumenta u debelo crevo) je neophodna kada se na irigografiji nađu i druge promene, ili kad postoji anemija. Kolonoskopija je kontraindikovana u akutnom divertikulitisu. Neophodna je kada se na osnovu irigografije, urađene po smirivanju zapaljenjskog procesa, ne može utvrditi razlika izmedju divertikuloze i karcinoma ili Kronove bolesti.
Ultrazvuk, posebno CT (kompjuterizovana tomografija-skener), od posebnog su značaja za otkrivanje komplikacija (apscesi, fistule). U krvarenju iz divertikuluma dijagnoza se postavlja kolonoskopski. Opstrukcija zahteva kolonoskopiju da bi se isključio karcinom. 




Lečenje
Ako su simptomi blagi, treba povećati količinu vlaknastih supstanci u  ishrani.   To znači jos i mnogo voća, povrća i tečnosti. Lekar može propisati i lekove koji stimulisu crevnu peristaltiku ili one koji je usporavaju, što zavisi od simptoma. Simptomi koji upućuju na upalu ili infekciju, zahtevaju bolničko lečenje.




Prevencija
Izbegavanje opstipacije, što podrazumeva uzimanje mnogo vlakana ishranom, dovoljno tečnosti i fizičku aktivnost.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...