Wednesday, April 10, 2019

Analna fisura (fisura ani)

Uzroci su:
zatvor
prolivi
hemoroidalno oboljenje
ispadanje dela čmara.

Učestalost

Analana fisura se najčešće javlja između 30. i 50. godine života podjednako kod muške i ženske populacije.
Klinička slika

U kliničkoj slici dominiraju bol, krvarenje i pojačan tonus sfinktera. Bol, koja nastaje pri velikoj nuždi, a posle defekacije tj. pražnjenja se smanjuje, ubrzo se ponovo javlja i tada je uglavnom mnogo jača i traje duže. Ovakvo stanje primorava bolesnika da prolongira veliku nuždu i po nekoliko dana, a sledeća stolica koja je čvršća uzrokuje još veći bol. Krvarenje kao jedan od znakova ove bolesti je obično minimalno i manifestuje se kao crvenkasto-ružičasta linija duž tvrde, formirane stolice. Pojačan tonus sfinktera (mišića koji zatvara čmar), se javlja kao odgovor na bol.
Lečenje

Medikamentozno lečenje se ogleda u lokalnoj upotrebi odgovarajuće masti ili određenih  kupki i dovodi do smanjenja bola i gubitka spazma sfinktera. Ova terapija se primenjuje kod akutnih fisura. Ukoliko ovakva terapija ne da efekat neophodno je operativno lečenje. Jedna od metoda je lateralna sfinkteretomija koja se može izvesti i ambulantno.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...