Thursday, April 11, 2019

Migrena

Migrena je vaskularna glavobolja, javlja se periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja tzv. aura.



Podela migrena:



migrene bez aure
migrene sa aurom
migrene sa produženom aurom
Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, a žene češće od muškaraca. Migrenozne glavobolje su vrlo često u vezi sa menstrualnim ciklusom ili menopauzom, a za vreme trudnoće se javljaju vrlo retko. Mogu je uzrokovati i psihički stres, fizički napor, meteorološki uslovi ili nagle promene vremena, konzumiranje određene vrste hrane, alkohol, itd.



Glavobolje su izuzetno učestale tegobe kod čoveka. Delimo ih u četiri grupe:


Vaskularne
Tenzione
Neuralgije
Simptomatske glavobolje
Klinička slika
Aura je predsignal za početak migrenoznog bola i manifestuje se u vidu pojave tačke u vidnom polju, ispadom vidnog polja, poremećajem osećaja ili motorike koji je najčešće jednostran, poremećajem govora. Može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena. Nastaje promena raspoloženja u vidu depresije ili euforije, poremećaj koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, naročito potreba za slatkim.
Nakon aure, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali bol može biti i tup ili probadajući. Kod više od 90% bolesnika bol je praćen mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika se žali na tzv, fotofobiju (preosetljivost očiju na svetlost), jak zvuk ili jak miris. Pri kraju napada kod nekih bolesnika dolazi do poliurije (izmokre veću količinu mokraće). Napad migrene uglavnom traje nekoliko sati, ali se u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Dijagnoza
Dijagnoza migrene se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze od bolesnika, tj. na osnovu karakteristične kliničke slike.
Lečenje
Terapija migrene podrazumeva:
terapiju lekovima (podrazumeva lečenje akutnog napada migrene i prevenciju napada)
promenu načina života i ishrane, psihoterapiju, akupunkturu

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...