Tuesday, April 9, 2019

Non - Hočkin limfom

Non - Hočkin limfom je maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezinu, jetru i sistem za varenje. Ova bolest je znatno učestalija od Hočkinovog limfoma. Uzrok je nepoznat, ali mnoga savremena ispitivanja ukazuju na virusnu etiologiju.

Uzrok nastanka
U nastanku ove bolesti navodi postoji uticaj virusa, hromosomskih abnormalnosti, pada imuniteta, autoimunih bolesti, jonizujućeg zračenja i drugih faktora. Kako nijedan od navedenih činilaca nije mogao direktno da se okrivi za nastanak, najverovatnije maligni preobražaj limfocita nastaje pod dejstvom više njih istovremeno.

Klinička slika
Kod 70 % bolesnika pojavljuje se bezbolo periferno uvećanje limfnih žlezdi, a povišena telesna temperatura, znojenje, gubitak telesne težine ređi su nego kod Hočkinovog limfoma. Povećanje limfnih čvorova medijastinuma i retroperitoneuma izaziva simptome kompresije različitih organa. Najčešća dva problema pri tome, a za razliku od Hodgkinove bolesti, su opstrukcija gornje šuplje vene, pa nasraje oticanje glave i vrata. Takođe, pritisak na mokraćnu cev može dovesti do prestanka rada bubrega. Anemija je u početku prisutna u oko 33% pacijenata da bi se kod većine razvila kasnije.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja isključivo na osnovu patohistološkog pregleda limfne žlezde ili organa koji je zahvaćen. Citološko ispitivanje može da bude od pomoći u orijentaciji, kada je bolesnik vitalno ugrožen, ali nikada se na osnovu citološkog pregleda limfne žlezde ne može postaviti definitivna dijagnoza. U perifemoj krvnoj slici nema tipičnih promena. Tek u terminalnom stadijumu bolesti može da dođe do tzv. leukemijske faze, kada se u perifemom razmazu nalaze limfomske ćelije. Ukoliko postoji limfomska infiltracija organa, mogu da se nađu poremećeni testovi za funkcionalno ispitivanje tog organa (jetra, bubreg).

Lečenje
U lečenju Non - Hočkin limfoma  glavno mesto zauzima hemioterapija. Radio - terapija u lečenju ove bolesti ima uglavnom palijativni karakter. Primenjuje se samo kada hemioterapijom nije uspela da se ukloni sva tumorska masa. Takođe, radio - terapija ima udela u prevenciji širenja limfomskog procesa u CNS kod određenih agresivnih oblika Non - Hočkin limfoma. U novije vreme sve se više značaja pridaje alogenoj transplantaciji kostne srži kod agresivnih i rezistentnih oblika, kao i primeni transplantacije matične ćelije hematopoeze iz periferne krvi.

No comments:

Post a Comment

Senidah – RAF Camora – 100% – Tekst / Lyrics

Senidah – RAF #Camora – 100% – Tekst / Lyrics Nisi mi više jedini, to ti znaš Biću opet verna kad te vidim ja ponovo, oh-oh Znam da jedv...